Geltonasis moliūgas, pjaustomas po 1 kg.

  • Kraunamos nuotraukos
    2  su PVM
    Sutaupykite
    Šią prekę turime sandėlyje.
    Į krepšelį 
    Gamintojas
    Stragių Ekologinis ūkis
  • Kilmės šalis: Lietuva
    Ekologiška prekė: Taip

    Svoris: 1 kg.

     

    Moliūgas – itin naudinga daržovė, kurioje yra apie 92 proc. vandens, 5–14 proc. angliavandenių (cukrų, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 proc. pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2 , PP, karoteno). Dėl šių savybių moliūgas neretai vadinamas natūraliu polivitaminu.

    Moliūgų sėklose yra apie 36–52 proc. aliejaus, fitosterolio, dervinių medžiagų ir organinių rūgščių.

    Moliūgo skonis priklauso nuo jo minkštimo spalvos. Taigi, moliūgų, turinčių šviesų minkštimą – skonis dažniausiai bus saldus. Muskatinė moliūgo rūšis – pati skaniausia. Moliūgai vienas nuo kito skiriasi savo spalva, dydžiu ir forma. Muskatinės rūšies moliūgai yra tiek apvalūs, tiek pailgi, taip pat kai kurių forma primena gitarą. Jie turi daug minkštimo ir ploną žievę.

    Kokių ligų profilaktikai naudinga valgyti moliūgą?

    -moliūgai turi dietinių ir gydomųjų savybių. Juos patartina valgyti sergantiesiems ateroskleroze (padeda pašalinti iš organizmo cholesterolį), skrandžio, žarnyno, kepenų, inkstų ir tulžies ligomis.

    -šviežių moliūgų sultys gerina žarnyno peristaltiką, jų patartina gerti norintiesiems sulieknėti, tai – puiki šlapimą varanti priemonė.

    -jei kankina nemiga, patariama gerti moliūgų nuovirą su medumi. Dvejus metus išlaikytos sėklos valgomos apvaliosioms kirmėlėms ir kaspinuočiams iš žarnyno varyti.

    -karieso profilaktikai: 400 g moliūgo kasdien aprūpina fluoro paros norma organizmui.

    -moliūgas – gamtos dovana jūsų grožiui. Moliūgo kaukės minkština odą, gydo uždegimus, maitina ir drėkina odą.

    -nėščioms ši daržovė ypač naudinga dėl joje esančių maistinių medžiagų ir vitaminų, taip reikalingų mamai ir būsimam kūdikiui.

    -moliūgas gerina smegenų veiklą.

    -dėl didelio kiekio karotino moliūgų sultys mažina skrandžio uždegimus, mažina skausmą, sergant gastritu.

    Iš moliūgų gaminami daržovių asorti žiemai, verdamos daržovių sriubos, kepami blynai, pyragai, gaminamos vertingos uogienės ir tyrės.