Irmos Šiaučiulienės specializuotas smidrų ūkis

  • Esame specializuotas Smidrų ūkis Marijampolės rajone. Ūkis veikia nuo 2015 m. Šį pavasarį savo ūkyje laukiame pirmojo šparagų derliaus. 

    Šparagai (tikrasis lietuviškas pavadinimas – vaistinis smidras) – maistinga ankstyva daržovė, labai vertinama visoje Vakarų Europoje ir JAV. Lietuvoje ilgą laiką šie augalai buvo paplitę gėlių darželiuose, o auginti maistui juos imta tik prieš keletą metų. Lietuviškų šparagų sezonas trunka nuo gegužės pradžios – iki Joninių. Kaikviena daržovė skaniausia ir vertingiausia ka tik parnešta iš daržo. Ypač tai svarbu, jei kalbame apie šparagus. Švieži ūgliai – sultingi ir traškūs. Palaikius juos keletą dienų, prasideda medėjimo procesas (šparaguose esantis cukrus virsta krakmolu, ūgliai kietėja, susidaro medingi plaušai). Galite įsivaizduoti, kokie „traškūs“ šparagų ūgliai būna po menesį ar dar ilgiau trukusios kelionės į Lietuvą. Todėl naudokitės proga ir valgykite lietuviškus šparagus, kurie jus gali pasiekti per maksimaliai trumpą laiką. Sezono metu, ryte nuskintais ūgliais galite mėgautis jau šįvakar.