Ūkininkė Diana Alarbied Majevskaja
-
Jau daugiau kaip 20 metų egzistuoja NIKOLA BIOFARM. Tai pusiau ekstensyvus ekologinis ūkis. Mėsinių galvijų veislė - AUBRAC. Galvijai minta žole, šienainiu, šienu ir ūkyje išaugintais Eko grūdais.
Visa Jautiena yra Brandinama sausuoju būdu nuo 14 iki 20d.
Sauso brandinimo metu dideli jautienos gabalai (ketvirčiai) yra pakabinami brandinimo kameroje, kurios temperatūra yra vos aukštesnė nei nulis ir palaikoma oro cirkuliacija, paliekama keletui savaičių. Raumenys yra veikiami fermentų, mėsa pamažu džiūsta, pasišalina perteklinė drėgmė. Brandinimo procesas išgrynina mėsą, - pakeičia jos skonį ir tekstūrą.Jautiena brandiname, išpjaustome ir pateikiame suvakuumuota vartojimui.
Savo produkcijoje nenaudojame jokių konservantų, dažiklių ar kitų priedų, kurie pakeistų natūralios Jautienos skonį ir spalvą.Sauso brandinimo rezultate gaunama labai minkšta ir intensyvaus skonio mėsa.
Jautieną brandinant sausuoju būdu yra svarbūs 4 pagrindiniai kriterijai:
Brandinimo laikas dienomis – minimalus brandinimo laikas yra 14 dienų, o maksimalus – 35 dienos. Visgi optimaliausiu laikomas 28 dienų terminas, kurio metu pasiekiamas geras mėsos skonis ir tekstūra.
Laikymo temperatūra – brandinimo metu mėsa laikoma 0 – 4 C temperatūroje. Šis kriterijus yra ypač svarbus, nes esant aukštesnei temperatūrai, mėsa gali pradėti gesti, o esant žemesnei – mėsoje „nedirba“ joje esantys fermentai ir nevyksta natūralūs brandinimosi procesai.
Santykinė drėgmė – optimali santykinė drėgmė siekia 65-75 %. Jei drėgmė viršija nustatytą normą, gali prasidėti mikrobinis gedimas.
Oro srautas – patalpa, kurioje vyksta mėsos brandinimas, turi būti nuolatos gerai ventiliuojama, užtikrinama gero oro srauto kaita, kad būtų galima kontroliuoti bakterijos augimą.1 - 8 iš 8