Ramunės Petrauskienės naminė duona

  • Mūsų kepykloje, Panevėžyje,  kepama natūraliu raugu kildinta duona: pilno grūdo rupaus malimo duona, pilno grūdo smulkaus malimo duona, ruginių pasijotų miltų duona su linų sėmenimis, su kanapių sėklomis ir be cukraus, ruginė-kvietinė duona su saulėgrąžomis arba su linų sėmenimis.

    Ruginė duona yra kildinama natūraliu raugu, minkoma rankomis. Iš pilno grūdo rupaus malimo miltų yra kepama rupi ruginė duona. Jos sudėtis yra: rupūs ruginiai miltai, kildinama. Visas procesas yra apie 20-24 val. Tokia pat yra pilno grūdo smulkaus malimo duona. Pasijotų ruginių miltų duona: sudėtis ir procesas yra toks pat, bet į ją yra dedama linų sėmenys arba kanapės. Taip pat kepame baltą duoną. Jos gamybos procesas yra toks pat, tik sudėtis yra: ruginiai ir kvietiniai miltai, raugas, vanduo, kmynai, druska, cukrus, saulėgrąžos arba linų sėmenys. Baltos duonos gamybos procesas yra iki 20 val. Duonos kepaliukai yra iki 3 kg ir iki 6 kg.

    Ruginei duonai yra suteiktas Tautinio paveldo sertifikatas. 2014 metais ruginei duonai suteiktas gaminio aukso medalis parodoje „Rinkis prekę Lietuvišką 2014“.